Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenmek her yaşta büyük öneme sahiptir. Herkesin vücut yapısı ve günlük enerji ihtiyacı farklı olduğundan sağlıklı beslenme alışkanlıkları da farklılık gösterecektir. Çevrenizde başkalarından duyduğunuz çok etkili ve kilo verdirici bir diyet, size etki etmiyorsa, bu durum gayet normaldir. Bunun nedeni de her insanın metabolizmasının farklı şekilde çalışmasıdır.

Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları farklı olan kişiler aynı programı uyguladıklarında, başarısız sonuçlar alma olasılıkları yüksektir. Bu gibi durumları önlemek, her zaman sağlıklı ve fit kalmak adına porsiyon kontrolünü sağlamak, yasaklar koymamak, doğru zamanda doğru miktarda besin tüketmek, beslenmede sevilen gıdalara yer vermek gerekir. Ayrıca cinsiyet, yaş, sağlık durumuna özel beslenme önerileri alınmalıdır.

Kişiye Özel Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kişiye özel beslenme planı daha sağlıklı ve zinde bir vücut için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Bu tür beslenme planları oluştururken;

  • günlük yaşam tarzı,
  • ekonomik durum,
  • psikolojik ve sosyal hal,
  • sevilen ve sevilmeyen gıdalar,
  • beslenme düzeni,
  • sağlık durumu,
  • uyku düzeni

gibi birçok döngü dikkate alınmalıdır. Ayrıca planlama yaparken yaş, fiziksel aktivite düzeyi, metabolizma hızı, boy, vücut ağırlığı ve cinsiyet gibi önemli noktaların üzerinde durmak gerekir.

Ölçütler ve besin türleri değerlendirilirken mutlaka diyetisyen kontrolüne başvurulmalıdır. Bu sayede beslenme şekli sürdürülebilir, uygulanabilir, ulaşılabilir ve kişiye özgü olacaktır. Böylece kişisel motivasyon artacak ve diyetten verim almak daha kolay hale gelecektir.

Günlük Beslenme Rutininde Olması Gerekenler

Sağlıklı beslenmek için her gün aldığınız enerji miktarına dikkat etmelisiniz. Az ve sık beslenmeli, karbonhidrat ve protein oranlarına önem vermelisiniz. Taze sebze ve meyve tüketimini artırmalı, günlük yeterli miktarda su tüketimini ihmal etmemelisiniz. Besinleri uygun koşullarda saklamalı ve doğru şekilde pişirmelisiniz.

Kızartılmış yiyecekler yerine buharda ve fırında hazırlanmış gıdalar tüketebilirsiniz. Seçtiğiniz sebze ve meyvelerin de doğal olmasını sağlamalısınız. Başta ıspanak olmak üzere tüm organik yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine önem vermeli, bunları nasıl ve ne şekilde yemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

Beslenme programınızda şeker ve tuz tüketimini sınırlamalısınız. Enerji ihtiyacınızı karşılamak adına belirli oranda tahıl ürünleri tüketmeli, yağ tüketiminde aşırıya kaçmamalısınız. Bunlara ilave olarak düzenli egzersiz yapmak zinde ve sağlıklı kalmanız için faydalı olacaktır.

Özel Günler için Beslenme Planı Önerileri

Sağlıklı beslenirken ufak kaçamaklar yapmak isteyebilirsiniz. Tabii bu kaçamakları tadında bırakmak ve doğru tatlarla yapmak en güzeli. Örneğin özel bir günde, hafif ve doğal bir tatlı kaçamağı için küçük bir tabak boyutunda waffle tüketebilirsiniz. Farklı meyvelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan waffle en sevilen tatlı çeşitleri arasında yer alır. Alt kısmı hamur, üzerinde çikolata ve üst kısmında çilek, muz, kivi gibi doğal meyveler kullanılarak hazırlanan waffle tüketiminde ölçüyü kaçırmamak önemlidir. Ayrıca kaçamak yaptığınız günkü yemek planını ve kalori miktarını yiyeceğiniz tatlıya göre düzenlemelisiniz.

Beslenme rutininde bu gibi tatlı ve tuzlulara yer verirken yeterli miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde kilo alımı ve çeşitli sağlık sorunları kaçınılmaz olacaktır.

About the Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like these